Minerały pomagają przeżyć…:)

Zainspirowana notatkami u kogos znajomego na fb….przypomniałam sobie,że parę(2-3) lata temu TU w sieci pisałam sobie taki mały cykl o składnikach pokarmowych,zdrowej żywności,witaminach….etc……Dzis zaczynam sobie porządkowac swoje notatki…Na pierwszy ogien…MINERAŁY,czyli MIKRO-i MAKROELEMENTY w żywności i tabletkach……Dziś:

1.CHROM

Chrom współdziała z insuliną w metabolizmie węglowodanów.Mianowicie pobudza komórki beta- trzustki do zwiększonego wydzielania insuliny i jej działania,co z kolei pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu GLUKOZY WE KRWI.

CHROM wpływa również na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi,na przyrost masy mięśniowej  oraz….co brzmi baśniowo:PRZEDŁUŻA ŻYCIE 🙂

Ostatnio kupiłam sobie taki preparat CHROM+ WITAMINA B6+ ZIELONA HERBATA……ma zapobiegac wahaniom poziomu glukozy we krwi,stabilizujac jej poziom i obniżając ryzyko rozwoju cukrzycy….Teoretycznie  MOJ POZIOM GLUKOZY we krwi nie jest zły…NIGDY nie miałam problemów….Ale……CHROM osłabia apetyt na słodkie pokarmy oraz tak więcej ogólnie hamuje głód….Więc  brzmi to całkiem zachęcająco….Witamina  B6 pomaga w przyswajaniu CHROMU….

Ustalono normę  dziennego zapotrzebowania na CHROM na ok.50-200 mcg

UWAGA:U diabetyków wystepuje zwiększone ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca.CHROM  znmiejsza owo ryzyko ( o ok.30 %)poprzez zwiększenie poziomu frakcji HDL choresterolu(tzw. dobrego cholesterolu) we krwi.

NATURALNYMI ŹRÓDŁAMI CHROMU SĄ:Brokuły,mięso indycze,szynka,sok z winogron,ostrygi,chleb pełnoziarnisty,drożdże piwne


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: