MANGAN

2.MANGAN

 

Wpływa na  aktywację enzymów niezbędnych do prawidłowych przemian WITAMINY C,BIOTYNY i WITAMINY B1.

Bierze udział w przemianach kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu.

Jest niezbedny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i syntezy hormonów płciowych.

Wykazuje tez działanie przeciwutleniające(profilaktyka chorob nowotworowych) ,a także układu krążenia.

 

ŹRÓDŁO:orzechy,ziarna zbóż,zielone warzywa liściaste,groszek,buraki,żółtka jaj.


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: