Tajemnice mojej spiżarni A-B

A.1 ABSYNT(PIOŁUNÓWKA)

Nalewka spirytusowa otrzymywana przez macerację PIOŁUNU.Pierwszy raz wyprodukowana w SZWAJCARII pod koniec XVIIIw. przez Francuza dra Ordinaire.Produkcje przejął( 1797)Henryk Ludwik Pernod.Francja i Szwajcaria z czasem zabroniły jego produkcji,gdyz ABSYNT zawierał szkodliwe dla zdrowia substancje( olejek eteryczny THUJON lub TANACETUM,który przy nadmiernym spożyciu wpływa szkodliwie na system nerwowy).W Hiszpanii produkowany do czasów wojny domowej.Obecnie firma PERNOD na terenie Hiszpanii właśnie ,w Tarragonie produkuje nadal ABSYNT.Obecnie jest to wódka wytrawna o mocy 43*.

Poczatkowo ABSYNT był otrzymywany przez detylację nalewu alkoholowego PIOŁUNU i ANYŻU(oraz arcydzięgla,kopru,hyzopu kolendry,cynamonu,gożdzików etc…) i miał moc 68*.Był lekko barwiony chlorofilem na kolor zielony.

„ZIELONA CZARODZIEJKA”,jak nazywano absynt była masowo spozywana jako ulubiony aperitif we Francji,Szwajcarii i we Włoszech.Był podawany w kieliszkach z dodatkiem kostki cukru,szklanki wody i dziurkowanej łyżeczki.Kostke cukru umieszczano na łyżeczce,polewano woda,która spływała w postaci rzadkiego syropu do kieliszka z absyntem,tworząc  opalizujacy mleczny płyn.

Wielcy francuscy malarze Cezanne,Degas,Toulouse-Lautrec umieścili na swych obrazach sceny picia absyntu w dzielnicy Malesherbes i Montmartre.


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: